ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ για όλες τις αγορές άνω των 30,00 € εντός Ελλάδος

Η συγγραφέας Νόρα Πυλόρωφ μιλά εφ’ όλης της ύλης

 

Συνομιλώντας μαζί της θα καταλάβεις ότι πρόκειται για μια κυρία των γραμμάτων που διαθέτει αυτή την παλαιά στόφα των συγγραφέων. Δοσμένη στη λογοτεχνία, με πληθώρα βιβλίων, μας παρουσιάζει τον «Έρωτα Μάγο» της.

Σήμερα ο μέσος Έλληνας δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως. Πιστεύετε ότι η Τέχνη και ειδικότερα η λογοτεχνία μπορεί να βοηθήσει;
Σε ομαλές συνθήκες η απάντηση θα ήταν εύκολη. Αυτά που βιώνουμε όμως αυτή τη στιγμή είναι πρωτόγνωρα, οι άνθρωποι είναι αλαλιασμένοι και αλαφιασμένοι. Ταρακουνήθηκαν οι εύθραυστες ισορροπίες σχετικά με ζωή και θάνατο και πήραν σάρκα και οστά οι χειρότεροι φόβοι του ανθρώπου. Είδαμε και πάθαμε να βγούμε από την κρίση και να αποτινάξουμε τις δυσοίωνες προβλέπεις κάποιων απαισιόδοξων, ανάσα δεν πήραμε, και να η πανδημία.

Είναι δύσκολο να πω σε τι θα βοηθούσε η Τέχνη. Σε θέατρο δεν πάμε ή δεν πάμε όπως παλιά, σε μουσεία φοβόμαστε να μπούμε, με φίλους που ενδεχομένως θα μας πρόσφεραν ερεθίσματα δεν συναντιόμαστε, καταφεύγουμε λοιπόν στην εύκολη λύση της τηλεόρασης με όλα τα επακόλουθα της ελαφριάς αποβλάκωσης. Φυσικά υπό άλλες συνθήκες η Τέχνη θα ήταν σημαντική. Η Τέχνη ανοίγει ορίζοντες, η Τέχνη εξευγενίζει, η Τέχνη δίνει χρώμα και νόημα στη ζωή μας.

Η λογοτεχνία όμως μας ανοίγει δρόμους αυτήν την εποχή. Το διάβασμα απελευθερώνει και προβληματίζει. Μας κάνει να λογαριαζόμαστε με τον εαυτό μας. Kαι όσο και να ακούγεται οξύμωρο ο εγκλεισμός ευνοεί το διάβασμα, είναι διέξοδος, είσαι εσύ με εσένα. Να μετρήσεις τα πατήματά σου και τις αντοχές σου.

Ο συγγραφέας είναι ένας πνευματικός άνθρωπος της εποχής του. Ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος ενός συγγραφέα στα σημερινά χρόνια;
Να πιάνει τον σφυγμό της εποχής, να σκύβει πάνω στα κακώς κείμενα.

Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους; Αν ναι, πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Δεν το γνωρίζω, ούτε ποτέ θα μου περνούσε από το μυαλό να επιδιώξω εγώ κάτι τέτοιο. Βεβαίως περνάς μηνύματα, χωρίς να το κάνεις επί τούτου, τουλάχιστον όχι συνειδητά. Και δεν ξέρω κατά πόσο σήμερα είναι δυνατόν να παίξει αυτόν τον ρόλο ο συγγραφέας. Εγώ γράφω για τις δικές μου αλήθειες. Αν αυτές συμπέσουν με τις αλήθειες του αναγνώστη τόσο το καλύτερο. Μου αρκεί αν ο αναγνώστης μου όταν αφήσει από τα χέρια του βιβλίο μου προβληματιστεί και ψάξει λίγο βαθύτερα μέσα του.

Η λογοτεχνία λειτουργεί ως πομπός αντιλήψεων και ηθικών αξιών. Ποια είναι η άποψή σας;
Eτσι είναι. Είναι ή πρέπει να είναι καθρέφτης της κοινωνίας και των προβλημάτων της και να περνάει μέσα από την μεταμφίεση που προσφέρει σαν είδος ό,τι πιστεύει ο συγγραφέας ότι είναι σημαντικό.

Στην εποχή της τεχνολογίας, που όλοι χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και ειδικά οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από το βιβλίο, πώς θα μπορούσε η λογοτεχνία να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος;
Νομίζω ότι δεν είναι απλό. ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Η αγάπη για το βιβλίο ξεκινάει από την οικογένεια, καλλιεργείται στο σχολείο, και βρίσκει την έκφρασή του στις παρουσιάσεις, στις ηχητικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ναι και στα φεστιβάλ βιβλίου, όπου ανάμεσα σε ποπ κορν και καλαμπόκι ψημένο και στο σουλάτσο μπρος στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων οι άνθρωποι εξοικειώνονται με το βιβλίο, ξεφυλλίζουν τα εκθέματα, ενδεχομένως συναντούν τον συγγραφέα Και μιλούν μαζί του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν εκπομπές για το βιβλίο στην τηλεόραση όπως θα έπρεπε να έχουν τα κανάλια. Η μοναδική εκπομπή για το βιβλίο είναι στην πόλη μας με τον Στέλιο Λουκά και με το «Ένα βιβλίο ένα ταξίδι», επιτυχημένη εκπομπή που αριθμεί 29 χρόνια παρουσίας και είναι ίσως και η μακροβιότερη στην Ευρώπη. Παλιότερα για ένα διάστημα υπήρχε και η εκπομπή με τον Βασίλη Βασιλικό, και εδώ και κάποιο διάστημα υπάρχει και η αρτιότατη εκπομπή «Βιβλιοβούλιο» με τον Μανώλη Πιμπλή και την άξια ομάδα του.

Η τέχνη ξεκινάει από το εξώφυλλο ενός βιβλίου ή από το εσωτερικό του;
Το εξώφυλλο είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου, πολλοί αναγνώστες παρασύρονται από το περιτύλιγμα χωρίς καν να ψάξουν να βρουν κάποιους τρόπους να ενημερωθούν για το περιεχόμενο. Και φυσικά απογοητεύονται. Ανήκω κι εγώ δυστυχώς σε αυτήν την κατηγορία, την έχω πάθει αρκετές φορές, γοητεύομαι από ένα ωραίο ευρηματικό και καλαίσθητο εικαστικό στο εξώφυλλο που δεν συμβαδίζει με το ποιοτικό επίπεδο του περιεχομένου.

Πως απαντάτε σε όσους κατατάσσουν τα βιβλία σε κατηγορίες όπως «ελαφριά» ή «γυναικεία» λογοτεχνία;
Η λογοτεχνία είναι λογοτεχνία. ‘Η δεν είναι. Δεν βάζω ταμπέλες.

Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης το λογοτεχνικά άρτιο έργο;
Δύσκολο. Αν είναι ενημερωμένος και έχει διαβάσει και κάτι προηγούμενο από τον συγγραφέα, ε , εκεί κάπως απλοποιούνται τα πράγματα. Αν και βέβαια όλοι ξέρουμε ότι η ποιότητα που έχει επιδείξει ένας λογοτέχνης σε ένα του έργο δεν σημαίνει ότι θα τον ακολουθεί και στα επόμενα. Το έχουμε ζήσει. Και ο συγγραφέας υπόκειται σε μεταλλάξεις και σε σκαμπανεβάσματα, δεν είναι αναλλοίωτη αξία. Υπάρχουν βέβαια οι βιβλιοκριτικές, υπάρχουν και οι παρουσιάσεις. Είναι μια βοήθεια.

Ισχύει και σε σας πως προτιμάτε να διαβάζεται ξένους παρά έλληνες συγγραφείς;
Όχι, διαβάζω σχεδόν μόνο Ελληνες συγγραφείς τα τελευταία χρόνια. Πέρασα πολλά χρόνια της ζωής μου με την ανάλυση και διδασκαλία της Γερμανικής Λογοτεχνίας. Πριν βγω στη σύνταξη ίδρυσα μια ομάδα ανάγνωσης που κράτησε 14 χρόνια μέχρι που μας την έκλεισε η πανδημία. Στην ομάδα μας αναλύαμε ως επί το πλείστον Ελληνες συγγραφείς. Τα τελευταία χρόνια ασχοληθήκαμε με εθνικές λογοτεχνίες Είχαμε δουλέψει καλά όλο το διάστημα διαβάζοντας ελληνική λογοτεχνία, το λογοτεχνικό μας κριτήριο είχε βελτιωθεί, είχαμε εμβαθύνει για τα καλά στα μυστικά της δικής μας γλώσσας, στα τερτίπια της κι στις τρικλοποδιές της και μας ήταν ευκολότερο πια να προσεγγίσουμε με τον σωστό τρόπο κλασσικά αριστουργήματα της ξένης λογοτεχνίας.

Ποιο βιβλίο θεωρείτε πως σας άλλαξε τη ζωή/τον τρόπο που σκέφτεστε;
Δεν νομίζω ότι κάποιο βιβλίο μου άλλαξε τον τρόπο που σκέφτομαι. Με προβλημάτισε, ναι, με δυσκόλεψε και με ανάγκασε να αντιμετωπίσω κάπως διαφορετικά κάποια πράγματα που τα είχα δεδομένα, ενδεχομένως. Αλλά δεν υπήρξαν συνταρακτικές αλλαγές.

Ποιον συγγραφέα θαυμάζετε και ποιο βιβλίο του θα θέλατε να είχατε γράψει ο ίδιος;
Θαυμάζω την Ιωάννα Καρυστιάνη, και θα ήθελα να είχα γράψει το «Σουέλ»

Είναι αλήθεια ότι σε κάθε βιβλίο συναντούμε βιώματα και μηνύματα του συγγραφέα του;
Οπωσδήποτε. Πώς θα γινόταν αλλιώς; Ο συγγραφέας, όπως και κάθε άνθρωπος άλλωστε, διαθέτει μια τράπεζα μνήμης, όπου συσσωρεύει εμπειρίες και βιώματα και ιστορίες δικές του και ιστορίες άλλων. Διαθέτει και ένα εργαλείο που τον ξεχωρίζει από τους άλλους ανθρώπους, το εργαλείο της μυθοπλασίας, είναι παραμυθάς. Οταν έρθει η ώρα, η «μαγική στιγμή» που λέμε, ανασύρει ό,τι του χρειάζεται, το πλάθει, το διαμορφώνει και αφήνει τους ήρωές του να μιλήσουν. Ήρωες που είναι ένα κράμα του δικού του βιογραφικού, της ιδιοσυγκράσίας του και των μηνυμάτων που ενσυνείδητα ή ασυνείδητα θέλει να περάσει στον αναγνώστη.

Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Παλιά φοβόμουν να γράψω όπως ένιωθα. Δίσταζα να βγάλω τα «μπαγάζια μου στον δρόμο» όπως έλεγε και η συνονόματή μου Νόρα Αναγνωστάκη. Φοβόμουν να μην εκτεθώ, να μην τσαλακωθώ. Αυτό δεν ισχύει πια. Ξεπέρασα επιφυλάξεις και αναστολές. Και απολαμβάνω αυτό που κάνω.

Πιστεύετε στα happy end; Τα συναντούμε στα βιβλία σας;
Με τίποτε. Θα αδικούσα τα βιβλία μου, θα ήταν βιβλία που θα είχαν γραφεί για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του αναγνώστη, θα είχαν χάσει την αυθεντικότητα που προσφέρει η συνειρμική γραφή που είναι το δικό μου είδος συγγραφής. Γράφω και «όπου με βγάλει». Και με βγάζει. Πάντοτε. Με ή χωρίς happyend Δεν το επιδιώκω. Αν με οδηγήσουν οι ήρωές μου σε ευτυχισμένο τέλος δεν θα φέρω αντίρρηση.

Πως νιώσατε όταν εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο;
Φοβερό συναίσθημα. Όταν εκδόθηκαν οι «Καθρέφτες θαμποί. Τέσσερις ιστορίες και μια αληθινή» στη σειρά Μικρός Ιανός η Κατερίνα Δανιηλίδου από τον Ιανό στην Αριστοτέλους έφερε από το σπίτι της έναν χρυσοποίκιλτο οβάλ καθρέφτη, τον τοποθέτησε στο μέσο της βιτρίνας και έστησε γύρω του με πολύ όμορφο τρόπο πολλά από τα ροζ βιβλιαράκια μου. Το αποτέλεσμα που αντίκρισα ήταν εκπληκτικό, καλαίσθητο και ευρηματικό. Πέρα απ΄ αυτό, το γεγονός ότι είχα εκδοθεί σε μια σειρά που περιείχε Παπαδιαμάντη και Βιζυηνό ήταν κάτι που χρειάστηκα χρόνο να το συνειδητοποιήσω.

Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Όπως είπα και παραπάνω γράφω συνειρμικά, δεν επεξεργάζομαι το κείμενό μου πέρα από κάποιες αναγκαίες διορθώσεις. Με τον τρόπο αυτό προσφέρω στον αναγνώστη αυθεντικότητα και αμεσότητα. Και πιστεύω, αν κρίνω από τα σχόλιά που διαβάζω ή που ακούω, ότι ο αναγνώστης το εισπράττει και το απολαμβάνει. Όμως δεν ξεκινάω λαμβάνοντας υπ’όψιν τι θα αρέσει και τι δεν θα αρέσει στον αναγνώστη. Θα πρόδιδα τον εαυτό μου και θα υποτιμούσα και αυτόν που αγόρασε το βιβλίο μου.

Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Την ακούω. Αν πιστεύω ότι έχει βάση η κριτική, στεναχωριέμαι γιατί άφησα να γίνει κάτι όχι καλό. Αν πιστεύω ότι δεν ισχύει τότε δεν με αγγίζει καθόλου και αποδέχομαι ότι ο καθένας έχει την άποψή του. και ότι ένα βιβλίο έχει τόσες αναγνώσεις όσες και αναγνώστες.

Πως γεννήθηκε η ιδέα για το παρόν βιβλίο σας;
Ο “Ερωτας Μάγος”, ένα ερωτικό μυθιστόρημα, γεννήθηκε από μια κουβέντα που άκουσα τυχαία ανάμεσα σε δυο νεαρές γυναίκες στη διπλανή ξαπλώστρα στη θάλασσα. Είναι αυτό που είπαμε πιο πριν για την τράπεζα μνήμης. Μου βιδώθηκε στο μυαλό η ιδέα και τριγύριζε στο κεφάλι μου έναν ολόκληρο χειμώνα. Την άφησα. Είπα, αν είναι να μείνει θα μείνει, αλλιώς δεν θα άξιζε τον κόπο. Είδα όμως ότι επέμενε. Καταπιάστηκα λοιπόν με ένα θέμα δύσκολο, τον έρωτα, το σεξ και την αγάπη, δύσκολο και με ρίσκα, καθότι στερεοτυπικό και χιλιοειπωμένο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπέπεσα στα γνωστά σφάλματα.

Το βιβλίο αφορά τα οικογενειακά στεγανά, τα κρυφά και αφανέρωτα που δυναμιτίζουν το κουκούλι μιας οικογένειας και οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές που εμποδίζουν τον «Ερωτα Μάγο» να κάνει τα μαγικά του. Αφορά όμως και την αυτονόμηση της γυναίκας που αναγνωρίζει τα «θέλω» της και διεκδικεί το μερίδιό της στην ισότητα και στην ολοκλήρωση.

Τι ελπίζετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;
Νιώθω αμήχανα όταν είναι να παινέψω το «παιδί» μου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, έχει συναρπαστική πλοκή, πολλές ανατροπές και συγκρούσεις που κρατάν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον. Οι ήρωές μου εγκλωβίζονται σε οικογενειακά φορτία που τους κληροδότησε η προηγούμενη γενιά, πασχίζουν να ελευθερωθούν αλλά δεν τους είναι εύκολο.

Και ο «Ερωτας Μάγος» στήνει το γαϊτανάκι του και ξεκινάει ένα τρελό παιχνίδι ανατροπών. Παίζει με τους ήρωες με τον ίδιο τρόπο που προσπάθησαν οι ίδιοι να παίξουν κρυφτό με τα συναισθήματά τους. Γύρω από το γαϊτανάκι τυλίγονται οι ιστορίες που πυροδοτούν τις εξελίξεις. Ιστορίες όπου εκπνέει ο έρωτας και αποδομείται ο γάμος.

Η ηρωίδα όμως σηκώνει το ανάστημά της, ξετυλίγει το κουβάρι της από την αρχή και καταφέρνει να αγαπήσει και να αποδεχτεί τον καινούργιο εαυτό της. Αναγνωρίζει τις ανάγκες της σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης της θηλυκής πλευράς της και του δικαιώματός της στην ευχαρίστηση.

Συνομιλήσετε με την συγγραφέα

Πηγή: kulturosupa

Κοινοποιήστε στα social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Εταιρεία

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : POLISPOST IKE
ΑΦΜ : 801189340
ΔΟΥ : ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 151379218000