ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ για όλες τις αγορές άνω των 30,00 € εντός Ελλάδος

ΚΡΙΤΙΚΗ του Λεόντιου Πετμεζά * για το βιβλίο ”Το ονόμασαν σπίτι” της Μαρίας Ρουκά,εκδ.Οδός Πανός

Στην ποιητική συλλογή της Μαρίας Ρουκά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός τα όρια των αναζητήσεων σηματοδοτούν την στοχαστική έκφραση σταθερά, σίγουρα και ξεκάθαρα .Η ποιήτρια στην γραφή της μετατρέπει το γήινο αρχετυπικό στοιχείο σε οικείο μοτίβο .Η έμπνευση της διαθέτει μια ζώνη ευστάθειας με ευφρόσυνους συνειρμικούς κραδασμούς που τροφοδοτούν ατέρμονα και πληθωρικά τα εικονολογικά, εννοιολογικά και συμβολικά οράματα. Διαθέτοντας το άμεσο κληροδότημα της γνώσης από ένα ευκρινή κόσμο με απόλυτο ιδίωμα . Ο διαυγής λόγος συνεπαίρνει τον αναγνώστη καθώς δένει ουσιαστικά αλληλουχίες με το σήμερα . Εκθέτει μια συγκομιδή με προσεγμένη άποψη κοντά στο σύνηθες τοπίο του πάθους .Το μεγαλείο στις σελίδες του βιβλίου διαδέχεται με συνάρτηση διαστάσεις και παραλλαγές που εκθειάζουν την παραστατικότητα της πραγματικότητας. Παραθέτει προς επίρρωση μια μυθοπλαστική διείσδυση που αναδύει την ζώσα ομορφιά της αυτογνωσίας . Συνιστά την αποκρυπτογράφηση μιας πορείας με ζωντάνια και επιγραφική εργασία .Με βαθιά συναίσθηση εκθέτει την αλήθεια της οξυδέρκειας και την ζέστη της υπέρβασης που επιβάλλει σηματοδοτήσεις ,βιωματικές σημειολογίες, αισθητικές νοήσεις και κινητήριες δυνάμεις πρόκλησης .Τα ποιήματα αγγίζουν τις ψυχικές παρυφές και αναδεικνύουν το περιεχόμενο του ανθρώπινου ψυχισμού. Ο ανθρωποκεντρισμός τους ενσαρκώνεται με ευμένεια ,ενδόμυχη αποστολή και αισθαντικότητα που εντάσσονται στα πλαίσια ενός αυθορμητισμού χωρίς καλύψεις στους ορίζοντες .
Με σαφήνεια το ύφος  τους εκφράζει ιδιωματικά περάσματα και εκτεταμένες επιμηκύνσεις με ρυθμό αρμονίας και μετρική επάρκεια που συγκλείνει σε σημαίνοντα μέρη  και παραμένει εκφερόμενη από την φλόγα του μεταίχμιου της δημιουργικής δύναμης που πρωταγωνιστεί σε μια θεαματική απεραντοσύνη πολυσήμαντων διαστάσεων .
Για να διεισδύσει κανείς σ’ αυτό τον κόσμο και να κάνει  την  παρουσία του  αισθητή  περνά πρώτα από  σκιρτήματα και  μυστικά σήματα της  φαντασίας καθώς και από μια  τελετουργική επισημότητα με  ιερατικά μοτίβα που λειτουργούν  σαν διαβατήρια σε κάθε περίπτωση για την  επιστέγαση  μιας ενδιαφέρουσας  ζωτικής συνάρτησης. Το βιβλίο εικονογραφήθηκε από τον  εικαστικό Δημήτρη Χύτα.
*O Λεόντιος Πετμεζάς είναι ιστορικός αναλυτής ,κριτικός λογοτεχνίας και τέχνης

Κοινοποιήστε στα social media

Εταιρεία

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : POLISPOST IKE
ΑΦΜ : 801189340
ΔΟΥ : ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 151379218000