ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ για όλες τις αγορές άνω των 30,00 € εντός Ελλάδος

Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή «Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» του Λεόντιου Πετμεζά

”ΕΞΟΡΙΑ είναι η έξοδος από το ευ ζην, το βίαιο πέρασμα και η διαμονή σε μέρη αδροσιάς. Ο τόπος όπου δοκιμάζονται οι ανθρώπινες ψυχές ” αναφέρει στις πρώτες σελίδες του νέου επίκαιρου βιβλίου του που κυκλοφορεί   ο ποιητής Λεόντιος Πετμεζάς
Η εικαστικός -αγιογράφος ,κριτικός λογοτεχνίας και τέχνης Μαριλένα Φωκά (ΜΑ) που εικονογράφησε τις σελίδες και έγραψε τον πρόλογο του βιβλίου επισημαίνει :
”Ένα νέο βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις AΘΛΕΠΟΛΙΣ το οποίο είχα την χαρά να προσεγγίσω κριτικά και να εικονογραφήσω. Ουσιαστικό, καταγγελτικό, προφητικό μας αποκαλύπτει την μοναδική ποιητική γραφή του Λεόντιου Πετμεζά που έχει αφήσει το στίγμα του στον χώρο της εικαστικής τέχνης και όχι μόνο. O συγγραφέας του καταγράφει την πραγματικότητα από την σκοπιά του πολιτικού επιστήμονα, του κριτικού -ιστορικού -θεωρητικού και επιμελητή τέχνης, του δημοσιογράφου, του συγγραφέα, του ποιητή, του ανθρώπου που ζει και δρα στην σύγχρονη πραγματικότητα. Όπως ανέφερα και στο κριτικό σημείωμα, «την ποιητική απόδοση του Λεόντιου Πετμεζά στην συλλογή Συστοιχίες της Αυριανής Εξορίας σκιαγραφείται η διαλεκτική της αποδόμησης του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι. Με τον ζήλο και την εμβριθή γλωσσολογική προσέγγιση του «Αλεξανδρινού» μελετητή, ο ποιητής- στοχαστής οδηγεί τον αναγνώστη σε μια πορεία ενδοσκόπησης μέσα από ένα εικονοπλαστικό ιδιόλεκτο που εξυφαίνεται σε έναν γνώριμο χαρτογραφημένο χώρο αισθητικής αναπαράστασης. Κομιστής του πνευματικού πλούτου της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, του οριενταλισμού καθώς και ανατολικών ιδεολογιών τις οποίες αντιπαραβάλλει διαλεκτικά με τα μοντέρνα και μεταμοντέρνα κινήματα συμμετέχοντας σ΄ έναν γόνιμο πολιτιστικό συγκρητισμό. Ασυμβίβαστος, επίμονος, τολμηρός , καταγγελτικός, «προφητικός» και ανατρεπτικός ο Λεόντιος Πετμεζάς στοχεύει στην «γέννηση και την παραμονή μιας άλλης πιο ελπιδοφόρας κατάστασης.» Έντονα αφαιρετική γραφή, υπαινικτική, με ποιητική προσέγγιση της συντακτικής λειτουργίας του λόγου την οποία υποτάσσει στην σύζευξη της πληροφορικότητας και της λειτουργικότητας. Με τον ελεύθερο στίχο- ισχυρών τεμαχίων ήχων με φορμαλιστική ένταση η σημασία επικοινωνείται τμηματικά, μεθοδικά και συστηματικά. Εγκιβωτίζονται εξωγλωσσικά και μεταφυσικά σημαινόμενα στο γλωσσικό σύστημα ακινητοποιώντας το βιωματικό τους φορτίο, παρέχοντας σε αμύητους και μυημένους μια μοναδική ποιητική εμπειρία. Σαφείς οι επιρροές από τα μεγάλα φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα του Στωικισμού, του Μηδενισμού και της Σχολής της Φρανκφούρτης που επανέρχονται σαν προβληματικές του σήμερα και γιγαντώνονται σε μια παράλληλη καταναλωτική περιδίνηση και πνευματική ολίσθηση στην πορεία της ανεύρεσης του εγώ.»

Το βιβλίο •Συστοιχίες της αυριανής εξορίας• Λεόντιος Πετμεζάς εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2022. Την σελιδοποίηση -επιμέλεια σχεδιασμού έκανε το 5|ΑΝΔΡΟΝ .H επιμέλεια ανήκει στον Μιχάλη Μεταξά  και  στην εκδοτική ομάδα Πέντανδρον.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ  ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ: Σπούδασε  Πολιτικές Επιστήμες  και Δημόσια Διοίκηση  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογραφία στο Ίδρυμα  Μπότση.  Θέατρο στο Εθνικό Ωδείο. Παρακολούθησε ιστορία τέχνης και ζωγραφική στην Ελλάδα ,στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έχει παρουσιάσει την εικαστική εργασία του σε 80 ατομικές και σε  111 ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο .Έχει αποκομίσει ιδιαίτερα εγκωμιαστικές κριτικές από κορυφαίους κριτικούς για την ποίηση και την ζωγραφική του .Πίνακες του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες  συλλογές . Έχει γράψει λογοτεχνικά, ποιητικά  βιβλία και θεατρικά έργα. Επιμελείται και προλογίζει παρουσιάσεις, εκθέσεις και εκδόσεις. Συμβάλει στην διοργάνωση φεστιβάλ, συμποσίων ,συνεδρίων, πολιτιστικών γεγονότων ,events, happenings , performances  και δράσεων για την λογοτεχνία και την τέχνη σε συνεργασία με Δήμους, Περιφέρειες ,Ιδρύματα , Πρεσβείες, Μουσεία, Υπουργεία , κέντρα  Πολιτισμού . Παράλληλα συχνά   είναι ομιλητής-εισηγητής  σε πολιτιστικές συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό . Ασχολείται εμπεριστατωμένα  με την  ιστορική-θεωρητική  έρευνα, εντρύφηση, εκτίμηση και καταγραφή της διαχρονικής τέχνης. Συμμετέχει σε επιτροπές λογοτεχνικών και εικαστικών διαγωνισμών . Έχει πολύχρονες  συνεργασίες με σημαντικούς φορείς πολιτισμού και εκδοτικές εταιρίες. Μεταξύ άλλων με το Εικαστικό Κέντρο Αθηνών ,την ΑRT WAY,το ART STUDIO EST, τον εικαστικό Θεσμό Βόρειας Ελλάδας ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ, την Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ, την Eλληνική Ακαδημία Τέχνης και Πολιτισμού ,τις επιχειρήσεις πωλήσεων αριστουργημάτων τέχνης του Γιώργου Μπόν. Δοκίμια ,ποιήματα , κριτικές ,μελέτες, προσεγγίσεις, αναλύσεις και διατριβές του  δημοσιεύονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά  ΜΜΕ .Είναι μέλος της ΕΣΠΗΤ(Ένωση Συντακτών Περιοδικού ,Ηλεκτρονικού Τύπου) και της EFJ(Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ).Έχει συμβάλει εποικοδομητικά, γόνιμα και θετικά στην δομική εκπόνηση  και την αλματώδη εξέλιξη  του  πρωτοποριακού project ,στην εμπνευσμένη προώθηση του εκλεκτικού concept, στην καίρια εξέλιξη της πολιτιστικής διπλωματίας , στην εργονομική  διεξαγωγή , στην ανάπτυξη της πολιτισμικής διαχείρισης και της πολιτικής απέναντι στην τέχνη  . Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς τέχνης της σύγχρονης Ελλάδας με εμβέλεια σε  ευρύ διεθνές επίπεδο και ένας υψηλής ειδίκευσης ειδικός σε θέματα πολιτικής της τέχνης  που συνδυάζει στέρεες γνώσεις για την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή και τις νέες τάσεις . Έχει  βραβευθεί για την ποίηση του και την προσφορά του στην σύγχρονη τέχνη . Έχει βιογραφηθεί σε λεξικά και εγκυκλοπαίδειες. Εκτεταμένες αναφορές και δημοσιεύσεις για την παρουσία και τις συνεργασίες του  υπάρχουν σε εκδόσεις και στο διαδίκτυο. Είναι πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος ‘’Ο Απελλής ‘’ και επίτιμο μέλος  αρκετών επιστημονικών, εκπαιδευτικών,  καλλιτεχνικών οργανισμών και πολιτιστικών σωματείων. Σε όλη του τη ζωή ασχολήθηκε έντονα με τον εθελοντισμό.

 

Κοινοποιήστε στα social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Εταιρεία

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : POLISPOST IKE
ΑΦΜ : 801189340
ΔΟΥ : ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 151379218000