ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ για όλες τις αγορές άνω των 30,00 € εντός Ελλάδος

Ο Θοδωρής Κακαλέτρης για την “Απαγορευμένη Ηδονή”

Η “Απαγορευμένη Ηδονή”, το νέο μυθιστόρημα του Καλαματιανού Θοδωρή Κακαλέτρη, δεν ανήκει σε μία λογοτεχνική κατηγορία. Είναι ερωτικό, κωμικό, περιπέτεια, κοινωνικό και αστυνομικό όλα συνδυασμένα σε ένα είδος!

 

Ανοίγεις το βιβλίο και ταξιδεύεις σ’ αυτή την καταπληκτική τοποθεσία με συνεπιβάτες μερικούς συναρπαστικούς χαρακτήρες!

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

– Θέλω να ξεκινήσω από τον τίτλο του βιβλίου σας: «Απαγορευμένη Ηδονή». Τι σημαίνει για εσάς, γιατί τον επιλέξατε ως τίτλο;

Θα προσπαθήσω να απαντήσω χωρίς, όμως, να αποκαλύψω αυτό που κρύβεται πίσω από τον τίτλο του βιβλίου. Γιατί, στ’ αλήθεια, φανερώνεται στο τέλος της ιστορίας και θα ήθελα να επιτρέψω στον αναγνώστη να το γευτεί με την ησυχία του, χωρίς να το μαρτυρήσω. Επίσης, όταν το διαβάσει κάποιος, έχοντας κάνει τη συναρπαστική, νοητική διαδρομή όλων των προηγούμενων σελίδων, μοιάζει με μια μοναδική περιπέτεια που καταλήγει στην ανακάλυψη ενός θησαυρού!

Σχεδόν όλοι όσοι πληροφορούνται τον τίτλο του βιβλίου, μού λένε: «Ωραίος, πιασάρικος!». Εγώ λέω «ναι είναι» δίχως να εξηγώ τίποτα. Δε νομίζω ότι, με την πρώτη, πάει το μυαλό σε αυτό που σε οδηγεί το βιβλίο σελίδα σελίδα να συναντήσεις, φτάνοντας σε μια κορύφωση νοητικής απόλαυσης.

Δεν είναι, επομένως, απλώς, ένας «πιασάρικος» τίτλος που μπήκε μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει. Το να παραπλανάς τους αναγνώστες, βάζοντας «εμπορικούς» τίτλους δεν είναι κάτι που με ευχαριστεί. Και, θα επιφέρει την αποδοκιμασία του κόσμου, ο οποίος θα απογοητευτεί μόλις δει ότι το περιεχόμενο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Η απαγορευμένη ηδονή, όμως, είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και σαφές κι αξίζει το ταξίδι μέχρι τη στιγμή που ανοίγει κανείς το σεντούκι με τα κοσμήματα…

-Είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται στην Καλαμάτα, στο όρος Καλάθι και στα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Θέλετε να μας αποκαλύψετε κάποια βασικά σημεία της πλοκής;

Ναι, το θέλω αλλά δίχως να είμαι μαρτυριάρης… Είμαι ερωτευμένος με το συγκεκριμένο τοπίο και, όπως όλοι οι ερωτευμένοι, θέλω να μιλάω λεπτομερώς για τον έρωτά μου! Ο βασικός ήρωας ονομάζεται Μηνάς Χαρίσης. Γεννιέται στην Καλαμάτα και μεγαλώνει μαζί με τη μητέρα του. Παρ’ όλο που είναι μυθιστόρημα, οι τοποθεσίες, και μερικά άλλα πράγματα, που αναφέρονται είναι όλα τους πραγματικά! Η πλατεία 23ης Μαρτίου, η Ναυαρίνου, τα Βραχάκια, το Στρατόπεδο, η Λακωνικής, το 18ο Δημοτικό Σχολείο, ο Μόλος στο λιμάνι, το Συντριβάνι στον Συνοικισμό, η Μαύρη Θύελλα, για να πω κάποια από αυτά. Ο Μηνάς, λοιπόν, θα ενηλικιωθεί σε αυτή τη μαγευτική πόλη και ακολουθώντας τα πλάνα του θα γίνει πλούσιος. Στο Καλάθι θα αποκτήσει μια βίλα κοντά στην Άνω Βέργα. Από εκείνο το ψηλό σημείο μπορεί κανείς δει πολλά και θα συμβούν πολλά…

Ο αναγνώστης θα καταλάβει πιστεύω γιατί το εξώφυλλο έχει αυτά τα διαυγή, βαθιά ύδατα! Θα το «ζήσει», μαζί τον Μηνά, στα καθαρά νερά που λαμπρύνει ο ήλιος όταν στέκεται πάνω από τη Μεσσηνία!

– Γιατί “μόνο για ενηλίκους!” όπως αναφέρει στο οπισθόφυλλο;

Είχα καθήκον να το προσθέσω κάπου στο εξώφυλλο. Σε ορισμένα σημεία του βιβλίου χρησιμοποιείται γλώσσα, θα λέγαμε, του δρόμου. Επίσης, περιλαμβάνονται εγκληματικές σκηνές και γίνεται λόγος για την πορνεία. Αν και ένας καλός συγγραφέας μπορεί να περιγράψει ανήθικες καταστάσεις, κάνοντάς τες παραδείγματα προς αποφυγή, προσφέροντας έτσι ωφέλιμη γνώση, προτίμησα να απευθυνθώ μόνο στους ενήλικες.

– Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα λέγατε ότι ανήκει η “Απαγορευμένη Ηδονή;”. Εσείς τι είδους αναγνώσματα προτιμάτε να διαβάζετε, αλλά και να γράφετε;

Δεν ανήκει σε μία κατηγορία. Είναι ερωτικό, κωμικό, περιπέτεια, κοινωνικό και αστυνομικό όλα συνδυασμένα σε ένα είδος! Δεν είναι ένας τρόπος γραφής που εφηύρα εγώ. Όπως αναφέρεται και στο Amazon, ορισμένοι συγγραφείς δημιουργούν έργα με στοιχεία από διάφορα είδη.

Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία που γράφτηκαν με σκοπό να μου δώσουν κάτι καλό. Πώς το καταλαβαίνω; Παρατηρώ ότι με απορροφούν, με ευχαριστούν, με ταξιδεύουν και με διδάσκουν.

Τώρα γράφω ένα βιβλίο γραμματικής για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, το μέρος Α. Θα ακολουθήσουν το μέρος Β και Γ. Η Απαγορευμένη Ηδονή θα έχει δεύτερο βιβλίο και τρίτο. Σίγουρα θα γράψω ένα ακόμη, αλλά διαφορετικό, μυθιστόρημα με τοπίο δράσης την αγαπημένη μας πόλη, έχει ξεκινήσει δεν θα πω περισσότερα για την ώρα…

Η συγγραφή πώς μπήκε στη ζωή σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Βεβαίως! Είχα, από μικρός, παρατηρήσει τον πατέρα μου ο οποίος έκανε κάτι που θαύμαζα. Ιδιαίτερα σε δύσκολες καταστάσεις, χρησιμοποιούσε τη φαντασία του λέγοντας αστεία πράγματα, κάνοντας τους ακροατές να νιώθουν ότι η «δυσκολία» που είχε παρουσιαστεί ήταν της πλάκας. Έτσι, όλοι ένιωθαν χαρούμενοι και ξεπερνούσαν άνετα το πρόβλημα. Μετά, άρχισα κι εγώ να προσπαθώ να φανταστώ τι θα έπρεπε να πω, σε μια πιεστική κατάσταση, ώστε όλοι οι παρευρισκόμενοι να σκάσουν στα γέλια. Εξασκήθηκα, όχι πάντα με ευχάριστο αποτέλεσμα, καταλήγοντας, μετά από χρόνια μελέτης πάνω στη γλώσσα, να μπορώ να εκφράζομαι με ακρίβεια και διασκεδαστικά, για οποιοδήποτε θέμα.

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και εύχομαι καλή συνέχεια με προσφορά στην ενημέρωση και τον πολιτισμό.

 

Ο Θοδωρής Κακαλέτρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Εργάστηκε από δεκατριών ετών, παράλληλα με το σχολείο, και έπαιξε ποδόσφαιρο στον ιστορικό Απόλλων.

Ζει από το 2000 στην Αθήνα. Εχει ταξιδέψει αρκετές φορές στις ΗΠΑ, ορμώμενος από την ακόρεστη δίψα του για γνώση. Παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα επί δύο δεκαετίες.

Εχει εκδώσει δύο ηλεκτρονικά βιβλία, το Ζήσε στο Δικό σου Σπίτι και το ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ: ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ…

Με δική του μετάφραση, τα έργα του κυκλοφορούν και στην Αγγλική γλώσσα, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή στο Amazon.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Κοινοποιήστε στα social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Εταιρεία

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : POLISPOST IKE
ΑΦΜ : 801189340
ΔΟΥ : ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 151379218000