ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ για όλες τις αγορές άνω των 30,00 € εντός Ελλάδος

Παρουσίαση του βιβλίου “Σικελιανικά” στη Λευκάδα

Οι εκδόσεις Fagottobooks και το Πνευµατικό Κέντρο του ∆ήµου Λευκάδας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Σικελιανικά”

ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΣΠ. ΤΣΕΡΕ

Εκδόσεις Fagotto Books

Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2022 | 19:00

ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ στη Λευκάδα

Οµιλητές:

 Αθηνά Βογιατζόγλου Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν/µίου Ιωαννίνων

Γιάννης Παπαθεοδώρου Αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν/µίου Πατρών

Συντονισµός:

 Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης Ιστορικός, Οµότιµος ∆ιευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών

 

Σικελιανικά

Τσερές Σπ. Δημήτρης

Το βιβλίο αποτελείται από πέντε μελετήματα:

Στο πρώτο θέλησα να δείξω πως «Δίπλα του δεν εχωρούσε άλλος» και καταθέτω τη μαρτυρία μου για τη μοναδική γοητεία, που πηγάζει από τα ποιήματά του και με οδήγησε στην πεποίθηση πως ο Σικελιανός είναι, με παραστάτη τον Οδυσσέα Ελύτη, ο μεγαλύτερος έλληνας ποιητής του παρελθόντος αιώνος, εν πλήρει επιγνώσει της (πολλές φορές) ασυμμάζευτης πληθωρικότητάς του, της δαιδαλώδους σύνταξής του και των εξουθενωτικών θεοσοφικών του πτήσεων· να «προσυπογράψω» δηλαδή την εμβληματική αναγόρευση του Σικελιανού από τον Καζαντζάκη στον «miglior fabbro del parlar materno» -στον «καλύτερο μάστορα της γλώσσας μας»!

Στο δεύτερο, που το θεματικό του κέντρο είναι οι σικελιανικές παρομοιώσεις, επιχειρώ να δείξω με το δάκτυλο «επί τον τύπον των στίχων», όχι μόνο την απίστευτη γνώση της φύσης και του λαϊκού βίου, που κλείνουν μέσα τους οι παρομοιώσεις αυτές, αλλά και (κυρίως) τη μετουσίωσή της σε υψηλή ποίηση -μετουσίωση που συμπαρασύρει και το σκοτεινό νεφέλωμα του αποκρυφισμού του.

Στο τρίτο, που το θέμα του είναι οι μαθητικές επιδόσεις του ποιητή, διορθώνονται τα λάθη των προηγούμενων μελετητών και αποκαθίσταται η βαθμολογία του ως μαθητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα.

Στο τέταρτο, διορθώνεται ένα ευρύτατα διαδεδομένο λάθος για μια σχολική φωτογραφία, στην οποία δήθεν εμφανίζεται ο ποιητής.

Και το πέμπτο αποθέτει μια σημαντική ψηφίδα στη συλλογική μνήμη της πόλης, τη χωμένη κάτω από τις στοίβες της συλλογικής λήθης της ίδιας πόλης: τα σπίτια στα οποία έμεινε ο ποιητής στα χρόνια της παραμονής του στη Λευκάδα.

Τσερές Σπ. Δημήτρης

Ο Δημήτρης Σπ. Τσερές γεννήθηκε στο χωριό Πλαγιά του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας της Ακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα. Αποφοίτησε από το Λύκειο Αρρένων Λευκάδας το 1966 και σπούδασε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, απ’ το Φιλολογικό Τμήμα της οποίας πήρε το πτυχίο του.

Το 1974 διορίστηκε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στη Λευκάδα, στην οποία υπηρέτησε ανελλιπώς μέχρι τον Νοέμβριο του 2007 που συνταξιοδοτήθηκε. Τα ενδιαφέροντά του, εκτός από τη λογοτεχνία, απλώνονται και στην τοπική ιστορία, σε θέματα εκπαίδευσης και στη μετάφραση κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας

Κοινοποιήστε στα social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Εταιρεία

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : POLISPOST IKE
ΑΦΜ : 801189340
ΔΟΥ : ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 151379218000