ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ για όλες τις αγορές άνω των 30,00 € εντός Ελλάδος

Συνέντευξη με την Ιωάννα Τσάκωνα

Στη σημερινή παρέα μας η συγγραφέας  η κυρία Ιωάννα Τσάκωνα μας  προετοιμάζει για ένα μαγικό ταξίδι  παρέα με τη Σοφία.  Είμαστε έτοιμοι για αναχώρηση;  Ωραία λοιπόν ξεκινάμε.

 

  1. Καλώς ορίσατε στη συντροφιά μας κυρία Τσάκωνα. Μιλήστε μας για το βιβλίο σας με τίτλο:<<Το μαγικό ταξίδι της  Σοφίας>>

Καλώς σας βρήκα! Σας ευχαριστώ με την σειρά μου, που μου δίνετε την ευκαιρία να σας συστήσω το πρώτο μου παιδικό βιβλίο. Το “Μαγικό Ταξίδι της Σοφίας” λοιπόν, είναι ένα θεραπευτικό παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας καθώς εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς. Το κρύο και η ζέστη (οι κυρίαρχες «έννοιες» του παραμυθιού) περιγράφουν άνετα ψυχικές καταστάσεις, εμπειρίες ζωής και το υποστηρικτικό σύστημα, που μπορεί να έχουμε ή να μην έχουμε στη ζωή μας. Βασικός συμβολισμός είναι το παιχνίδι με τα ρούχα, που παραπέμπει σε όλα τα βάρη που κουβαλάμε κατά  τη διάρκεια της ζωής μας και που μόνο αν ξεφορτωθούμε, θα αρχίσουμε να ζούμε ουσιαστικά και ξέγνοιαστα. Το κλειδί ή αλλιώς το μυστικό για την εσωτερική γαλήνη, την ευτυχία και την ελευθερία της ψυχής μας είναι αφενός η αποδέσμευση από  χρόνιες πεποιθήσεις, βαθιά ριζωμένες, που δε βοηθούν και δε μας εξυπηρετούν πια στο εδώ  και το τώρα και αφετέρου η απελευθέρωση από  τα μπλοκαρισμένα ή λιμνασμένα συναισθήματα, που κουβαλάμε μέρες, μήνες, χρόνια… Μέσα από  την ιδιαίτερη και γεμάτη έντονα χρώματα εικονογράφηση, τα παιδιά αντιλαμβάνονται την αξία της προσπάθειας στη ζωή μας καθώς επίσης την σπουδαιότητα της αναγνώρισης της δύναμης, που κρύβουμε μέσα μας, προκειμένου να απομακρύνουμε κάθε φόβο ή ανασφάλεια.

Στην ιστορία μας ήταν ένα μικρό, μοναχικό κοριτσάκι που ζούσε σε ένα παγωμένο χωριό ώσπου ξαφνικά δέχτηκε μια περίεργη επίσκεψη από έναν πολύχρωμο μονόκερο. Από εκείνο το σημείο ξεκινάει ένα ονειρικό ταξίδι, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και προσδοκώντας να οδηγηθεί σε ένα μέρος όπου θα νιώσει ζεστασιά. Η φύση με τις απίστευτες ομορφιές  της θα εμπνεύσει την καλή μας φίλη και θα της χαρίσει λίγο από την σοφία της.

  1.  Η επιλογή του ονόματος  Ηλιαχτίδα  για το μονόκερο  θέλει να μας περάσει κάποιο μήνυμα ή είναι μία τυχαία επιλογή;

Σίγουρα δεν είναι τυχαία η επιλογή του ονόματος. Ήθελα το πρώτο μου παιδικό βιβλίο να είναι λουσμένο από  φως, σε αυτές τις τόσο ιδιαίτερες και σκοτεινές εποχές που ζούμε…Το φως, άλλωστε, συμβολίζει τον πνευματικό μας εαυτό, που αν και ξεχνάμε πολλές φορές, όλοι μας τον φέρουμε μέσα μας! Τι πιο φωτεινό λοιπόν από τον Ήλιο και τις αχτίδες του; Ο Ηλιαχτίδας στην ιστορία μας, ο γλυκός μονόκερος, είναι αυτός που λειτουργεί ως «συνοδοιπόρος-συνταξιδιώτης» και βοηθά την ηρωίδα του παραμυθιού να κάνει όλο αυτό το ταξίδι, που τόσο φοβόταν… Έτσι, η ηρωίδα παίρνει αγκαλιά τους φόβους της και στη ράχη του Ηλιαχτίδα όλα της τα όνειρα, σιγά σιγά παίρνουν σάρκα και οστά!  Στην πραγματικότητα, όμως, οι γονείς είναι αυτοί που, ιδανικά, θα πρέπει να γίνονται, οι «Ηλιαχτίδες» στις ζωές των παιδιών τους.

  1. Η φωνούλα της ψυχής της Ροδούλας  έλεγε να συνεχίσει το ταξίδι.  Νομίζετε ότι θα πρέπει   ν’ ακούμε και τη φωνή της καρδιάς μας ή μόνο της λογικής;

Η επιλογή καλό είναι να μην είναι ή το ένα ή το άλλο…ή Σκύλλα ή Χάρυβδη… Θα πρότεινα να ακολουθούμε ένα δρόμο ανάμεσα στα δύο…ανάμεσα στην καρδιά και τη λογική. Από αυτό το «ανάμεσα» άλλωστε προκύπτει και ο ορισμός της αρμονικής ζωής, που χαρακτηρίζεται από  το να αφουγκραζόμαστε την καρδιά μας, με οδηγό πάντα τη λογική. Η επιλογή, λοιπόν, είναι η αρμονία και ο σεβασμός και των δύο μας κομματιών.

  1.  Είναι γενναία απόφαση να αφήσουμε τα δυσάρεστα  γεγονότα που ενδεχομένως  έχουμε βιώσει πίσω μας;

 Σαφέστατα ναι! Μόνο γενναίο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτόν που απομακρύνει κάθε περιττό «ένδυμα» που βαραίνει την ψυχή του, όπως ακριβώς έκανε η μικρή ηρωίδα της ιστορίας.  Αρκεί να καταλάβουμε και να πιστέψουμε πως όλα γίνονται και όλα αλλάζουν, εάν πάρουμε τη μεγάλη απόφαση της αλλαγής συνειδητά και αυτό είναι δική μας ευθύνη και μόνο. Ας πετάξουμε λοιπόν από πάνω μας όλα αυτά τα «ρούχα» των άπειρων δικαιολογιών και των άπειρων μηχανισμών άμυνας, που κουβαλάμε εδώ  και δεκαετίες (ενδεχομένως) και ας πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στην αλλαγή!!!

  1. Είναι  πιστεύετε τόσο  εύκολο να βρούμε την ικανότητα στη ζωή μας να καταφέρουμε ό,τι πραγματικά θέλουμε και παράλληλα να είμαστε τόσο σίγουροι γι’ αυτό;

Δεν είναι εύκολο. Αυτό είναι και το  όμορφο όμως… Όπως λέει και ο Ελύτης άλλωστε (Ρήμα το Σκοτεινόν) : «…Έχει συνέχεια. Δε θα τη πω. Κανείς δεν παίρνει τα δωρεάν». Είναι σημαντικό να κοπιάσουμε λοιπόν- να μη δεχθούμε να πάρουμε μασημένη τροφή- και τότε και μόνο τότε θα είμαστε σίγουροι ότι προσεγγίζουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Μια καλή αρχή, για να το πετύχουμε αυτό, είναι να απομακρυνθούμε από οτιδήποτε τοξικό και εν συνεχεία να «καθαρίσουμε» τον εαυτό μας από  τα παλιά «λογισμικά»- τους εσωτερικούς περιορισμούς, που μας καθηλώνουν και μας απομακρύνουν από όλα όσα πραγματικά επιθυμεί η ψυχή μας. Επομένως, ένας καλός επαναπρογραμματισμός χρειάζεται και όλα μπορούν να διορθωθούν -έστω σε κάποιο ποσοστό. Πολλές φορές – αδίκως- πιστεύουμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα αρνούνται να μας εγκαταλείψουν… Δεν είναι έτσι όμως. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι ίδιοι αρνούμαστε να τα αφήσουμε ελεύθερα γιατί δυστυχώς έχουμε μάθει να ζούμε με αυτά, παρότι μας πονάνε.  Ωστόσο, ακόμα και αν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, τον ρόλο του «Ηλιαχτίδα» μπορεί να τον διαδραματίσει ένα επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

  1.  Κάθε θησαυρός  δεν χάνει ποτέ την αξία του. Ειδικότερα ο προσωπικός θησαυρός που έχει κάποιος. Συμφωνείτε;

Απόλυτα. Tα πιο σημαντικά πράγματα, αναμφίβολα, δε μπορεί να μας τα αφαιρέσει κανείς και σίγουρα αυτά τα «πράγματα» δεν είναι τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα κοσμήματα και τα πλούτη αλλά οι σχέσεις που έχουμε οικοδομήσει με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τις οποίες δε μπορεί να μας αφαιρέσει κανείς. Είναι το θησαυροφυλάκιο μας! Είναι τα κληροδοτήματά μας αυτές οι σχέσεις – είτε συνεχίζουν να μας συνοδεύουν σε αυτό το ταξίδι της ζωής είτε όχι – επειδή ακριβώς αυτές τις σχέσεις ζωής τις έχουμε εσωτερικεύσει.

  1. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ροδούλας  κι ας πετάξουμε μακριά ό,τι μας  φοβίζει. Είναι άραγε εύκολη αυτή η κίνηση για μας τους ενήλικες;

Επιτρέψτε μου να απαντήσω σε αυτή  την ερώτηση χρησιμοποιώντας το αληθινό παράδειγμα του αετού, που σύμφωνα με την αγαπημένη μου Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, ο αετός ήταν το κατεξοχήν θεϊκό πτηνό, καθώς ήταν το σύμβολο του πατέρα των θεών, του Δία.  Ο αετός πετά σε απροσμέτρητα ύψη και η φωλιά του είναι χτισμένη ψηλά   στα   βουνά,   όπου   ο   αέρας   είναι   καθαρός   και   η   κίνηση ελεύθερη… Είναι το μακροβιότερο από τα αρπακτικά πτηνά. Μπορεί να ζήσει μέχρι και εβδομήντα χρόνια! Αλλά για να φτάσει σε αυτήν την ηλικία πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή του να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Στα σαράντα του χρόνια  τα μακριά και ευέλικτα νύχια του δε μπορούν πλέον να αρπάξουν τη λεία του για να τραφεί. Το μακρύ και κοφτερό ράμφος του γίνεται πολύ κυρτό. Τα γερασμένα και βαριά φτερά του εξαιτίας των πυκνών πούπουλων κολλάνε στο στήθος   του   και   τον   δυσκολεύουν   στο   πέταγμα.   Τότε   έχει   δύο επιλογές : να πεθάνει ή να περάσει μια επώδυνη διαδικασία αλλαγής που διαρκεί εκατό πενήντα μέρες. Η διαδικασία απαιτεί να πετάξει στην κορυφή ενός βουνού και να παραμείνει στη φωλιά του. Εκεί ο αετός χτυπάει το ράμφος του σε ένα  βράχο μέχρι  να το  αποκόψει. Κατόπιν  περιμένει  να φυτρώσει καινούριο   και   αποκόπτει   τα   νύχια   του.   Αφού   φυτρώσουν   τα καινούρια νύχια του, ο αετός αρχίζει να μαδάει τα γερασμένα του φτερά. Μετά από πέντε μήνες ο αετός πραγματοποιεί τη διάσημη πτήση της αναγέννησής του και ζει ακόμα τριάντα χρόνια…  Εμείς, μπορούμε και θέλουμε να μετακινηθούμε, έστω και λίγο, από τη   θέση   μας;   Θέλουμε   να   απαλλάξουμε   τον   εαυτό   μας   από   τα «βαριά φορτία» και  τα γερασμένα «φτερά και  νύχια»   του   παρελθόντος; Αυτό θα το καταφέρουμε μόνο όταν αρχίζουμε να λέμε τα πολυπόθητα ΟΧΙ σε όσα μας φοβίζουν, σε όσα μας κρατούν πίσω, τότε τα ΝΑΙ θα είναι απίστευτα απολαυστικά γιατί τότε θα είναι αληθινά ναι! Ναι στην ελευθερία λοιπόν, ναι στην αποφασιστικότητα, ναι στην σωτηρία της ψυχής μας, ναι στη αυτοσυγκέντρωση, όπως ακριβώς κάνει ο αετός!

  1.  Η Σοφία ταξίδεψε και με τη βοήθεια του ονείρου  αποκόμισε πολλές σπουδαίες γνώσεις για τη ζωή.  Θεωρείτε ότι  τα όνειρα μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο τρόπο ζωής;

Σύμφωνα με τον πατέρα της Ψυχανάλυσης, τον Freud, η βασιλική οδός προς το ασυνείδητο είναι το όνειρο.  Όταν η λογική δέχεται να αφήσει για λίγο το αυστηρό μονοπώλιο της, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στο υποσυνείδητο να έλθει στην επιφάνεια, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο απλά. Είναι ισχυρή μου και ακλόνητη πεποίθηση πως οτιδήποτε δημιουργείται νοητικά και φωτίζεται στον ονειρικό κόσμο, στην συνέχεια θα πραγματωθεί και στον φυσικό κόσμο. Η απόσταση μεταξύ των δύο κόσμων, πιστέψτε με, είναι μικρή! Αρκεί να πάρουμε την απόφαση της δράσης!!! Στον ονειρικό κόσμο δεν υπάρχουν μη, πρέπει, φόβοι… Εκεί ανακαλύπτουμε πολλές φορές το δυνατό και γενναίο μας εαυτό, εκεί μπορούμε να καταφέρουμε ότι θέλουμε, κάνοντας για αρχή τα πρώτα βήματα!! Ναι, λοιπόν, είναι η απάντηση. Τα όνειρα μπορούν να μας οδηγήσουν σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής! Αρκεί να  χαλαρώσουμε και να συγκεντρωθούμε στην αναπνοή μας και να αφήνουμε στην άκρη συνειδητά τις όποιες σκοτούρες και εντάσεις της ημέρας, ακόμα και σε επίπεδο διαλογισμού ή αυτο-ύπνωσης. Τότε μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά οφέλη και να ξεπεράσουμε πολλά τραύματα, καθώς στο κέντρο της ύπαρξης μας βρίσκεται το ιδιωτικό μας θεραπευτήριο, ο προσωπικός μας χώρος ξεκούρασης και ανανέωσης!

  1. Γιατί επιλέξατε τη γέρικη σοφή βελανιδιά για ν’ αποκαλύψει στη Ροδούλα ένα σπουδαίο μυστικό;

Το δέντρο καταρχάς συνδέεται με τον πρώτο άνθρωπο και την πτώση του από  την παραδείσια κατάσταση. Επέλεξα ένα δέντρο λοιπόν (τυχαία τη βελανιδιά – θα μπορούσα να έγραφα για οποιοδήποτε άλλο – απλά αγαπώ τη βελανιδιά) γιατί τα δέντρα μας διδάσκουν πολλά για τη ζωή! Όπως για παράδειγμα να έχουμε μια βάση σταθερή, να έχουμε ρίζες από  τις οποίες να τρεφόμαστε και να επιδιώκουμε διαρκώς να βγούμε στο φως! Τα δέντρα επίσης μας μαθαίνουν πως είμαστε ικανοί να τα βγάζουμε πέρα, τόσο με τον καλό όσο και με τον κακό καιρό, να ανθίζουμε και να καρπίζουμε, να ξέρουμε ποια  είναι η θέση μας, που ανήκουμε και επιπλέον, να έχουμε διάθεση να προσφέρουμε προστασία σε σημαντικούς άλλους για εμάς. Ως εκ τούτου τα δέντρα και η φύση στο σύνολό της είναι ιδιαίτερα εμπνευστικά, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι να νιώσουμε ζωντανοί και δυνατοί ταυτόχρονα. Ας μη λησμονούμε τέλος πως τα δέντρα, όποια και αν είναι αυτά, καρποφορούν επειδή αυτή ακριβώς είναι η φύση τους και όχι επειδή τα θαυμάζουν οι άνθρωποι! Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τη δική μας φύση. Έχει φως και λάμψη ανεξάρτητα από  τις κακοκαιρίες και τις καταιγίδες, που από  καιρό σε καιρό μας αναταράζουν.

  1. Που μπορούμε να αναζητήσουμε το βιβλίο σας που θα μας βοηθήσει  να ζήσουμε μέσα από τις σελίδες του  κι εμείς ως αναγνώστες  το δικό μας μαγικό ταξίδι.

Το βιβλίο μου μπορείτε να το παραγγείλετε είτε μέσω της προσωπικής μου σελίδας στο facebook (Ioanna Tsakona), στέλνοντας μου ένα μήνυμα (καθώς πρόκειται για αυτοέκδοση) είτε στα βιβλιοπωλεία Lexis (www.e-lexis.gr για online παραγγελίες πανελλαδικά).

Ευχαριστούμε πολύ. Ευχόμαστε το βιβλίο σας να είναι καλοτάξιδο και να ταξιδεύει σε υπέροχα μαγικά ταξίδια μικρά  αλλά και μεγάλα παιδιά.

Κοινοποιήστε στα social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Εταιρεία

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : POLISPOST IKE
ΑΦΜ : 801189340
ΔΟΥ : ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 151379218000