ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ για όλες τις αγορές άνω των 30,00 € εντός Ελλάδος

Συνέντευξη του Λεόντιου Πετμεζά στην Τζένυ Κουκκίδου

Πηγή : koukidaki.gr

Ο λογοτέχνης  και ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις .Έδωσε όμως πρόσφατα μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική  συνέντευξη στην Τζένυ Κουκιδάκη και στο έγκριτο koukidaki .gr με αφορμή το νέο  βιβλίο του ”  Συστοιχίες της Αυριανής εξορίας ” που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ και  διανύει  ήδη την δεύτερη έκδοση του. Ας διαβάσουμε τι είπε:

 

-Διαβάζοντας την περιγραφή της συλλογής καταλαβαίνουμε τι σας πυροδότησε ως δημιουργό (αφού ως σύγχρονοι αστοί έχουμε όλοι μας κοινά βιώματα από τις πρόσφατες κοινωνικοπολιτικές διαφοροποιήσεις, την νέα εποχή που διανύουμε και την πανδημία). Τα δεινά της ανθρωπότητας πάντα αποτελούν πηγή έμπνευσης… Εσείς, ως δημιουργός πότε ενεργοποιήστε ποιητικά, ποια θέματα σας αγγίζουν περισσότερο, πότε/πώς ξεκινά η συγγραφική διαδικασία και πότε/πώς ολοκληρώνεται;

 

-Ενεργοποιούμε πάντα σε όλες τις εποχές και τις περιόδους .Σίγουρα κάπως περισσότερο σε μέρες που είναι διαφορετικές όπως αυτές που βιώσαμε με την πρόσφατη δοκιμασία αλλά και σε άλλες που έχουν να κάνουν εμβόλιμα  με κοινωνικούς και πολιτικούς προσδιορισμούς .Με απασχολεί πρώτιστα κάθε τι που έχει απόλυτη σχέση  με τον παράγοντα άνθρωπο .Στο συγκεκριμένο βιβλίο όπως σωστά αναφέρει η πολιτισμολόγος και εικαστικός Μαριλένα Φωκά που προλόγισε και εικονογράφησε το βιβλίο παρατηρούμε πως υπάρχει η  :’’…. έντονα αφαιρετική γραφή, υπαινικτική, με ποιητική προσέγγιση της συντακτικής λειτουργίας του λόγου την οποία υποτάσσει στην σύζευξη της πληροφορικότητας και της λειτουργικότητας. Με τον ελεύθερο στίχο- ισχυρών τεμαχίων ήχων με φορμαλιστική ένταση η σημασία επικοινωνείται τμηματικά, μεθοδικά και συστηματικά. Εγκιβωτίζονται εξωγλωσσικά και μεταφυσικά σημαινόμενα στο γλωσσικό σύστημα ακινητοποιώντας το βιωματικό τους φορτίο, παρέχοντας σε αμύητους και μυημένους μια μοναδική ποιητική εμπειρία.’’ Άλλωστε πρόκειται για επίκαιρα ποιήματα που πριν εκδοθούν σε συλλογή βραβεύτηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς η συμπεριλήφθηκαν σε σημαντικές εκδόσεις τα τελευταία χρόνια.

 

– Αν θα έπρεπε να περιγράψετε τη συλλογή σας με μία φράση, ποια θα ήταν αυτή;

-Kατατάσσω  την  γραφή μου που απορρέει από τη παρούσα συλλογή  στην αναγνώριση του φαντασιακού και ερευνητικού επιπέδου για την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση .Παραδίδω λοιπόν  μια στέρεα δομημένη και  πρωτότυπη φιγούρα ποιητικής ανέλιξης  που  ιστορεί συνδυασμούς με περισσή χάρη φιλτραρισμένους από το  αέναο φως της ανθρωποκεντρικής συνάφειας . Η  αλήθεια μου  με δεξιοτεχνία γραφής συνίσταται σε διαστάσεις που αποδίδουν μια ποικιλία υλικών με εφευρετικότητα.

 

 

– Η καλλιτεχνία (η τέχνη εν τω συνόλω) οφείλει να κοιτάζει μπροστά, να τολμά το καινόφερτο, να «βλέπει» στο μέλλον; Ποια όπλα διαθέτει;

 

-Τα όπλα είναι πολλά ,πολυκύμαντα και πολυδιάστατα  .Ξεκινούν από την αμφισβήτηση του στατικού δεδομένου ,αγγίζουν την πολιτικότητα των προθέσεων και προχωρούν στην ταύτιση με νέες ελπιδοφόρες καταστάσεις. Αρκεί η καλλιτεχνία να  αντιμετωπίζει με την πρέπουσα  διακριτικότητα την απαλότητα στην εκποίηση, να  κινείτε μακριά από  την φορμαρισμένη υφή και να προσδίδει ένα  βήμα  μορφικής ανάπλασης σε κάθε καινούργιο, πρωτοποριακό ,μεταμοντέρνο και νεωτεριστικό σχήμα διατριβής και διευθέτησης .Σε όλη αυτή την  αλληλουχία  των διευρύνσεων  εκείνο που γεννά εντυπώσεις και ερωτήματα είναι οι θαυματουργοί καρποί που αποκομίζει το φιλότεχνο  και το αναγνωστικό κοινό .Οτι γίνεται ,σε όποιο βαθμό  είναι αποτέλεσμα ενός  τέλειου συνδυασμού διαπραγμάτευσης μεταξύ του πηγαίου και  του αξεπέραστου ύφους της καινοτομίας .Ο θεατής και στην περίπτωση μας ο αναγνώστης  αγγίζει  περισπούδαστα την ουσία όσων τον περιβάλλουν .Αντιλαμβάνεται με τον δικό του ιδιωτικό και προσωπικό μονόλογο-διάλογο τα μοτίβα  της εμφανούς σύγκλισης και διαπεραστικής σύγκρισης που αναπτύσσονται βαθμιαία και σταδιακά  .

 

 

– Τι θα θέλατε να πείτε στον φιλαναγνώστη που επρόκειτο να διαβάσει το βιβλίο;

 

Θέλω να τον ενημερώσω πως  με ευλάβεια και σεβασμό περιγράφω καίριους  συνειρμούς με  επαρκή αβρότητα, δηλαδή συστοιχίες  που κατορθώνουν  να  προσημαίνουν το μύθο και σε προέκταση να επισημαίνουν τον θρύλο.      Η οντότητα της αναίρεσης που επισυνάπτω  ιχνηλατεί την περιδιάβαση και την παρέμβαση των αποδόσεων μου . Με ακατάβλητη γοητεία οι στίχοι μου   αποτελούν μια περίπτωση για ενδότερη ανάλυση και ενδοσκοπική μελέτη ώστε να γίνουν περισσότερο κατανοητοί . Αφετηρία της έμπνευσης  στην νέα  δημιουργία μου , όπως προανάφερα παραμένει ο άνθρωπος στην ιδεατή  μορφή, στην υψηλή πνευματική ενατένιση, στα πλαίσια  του  προβληματισμού .Αυτός που ζει μακριά από τις μεταφυσικές, φιλοσοφικές, θεολογικές και θεοτικές ερμηνείες  που  πολλές φορές, αποτελούν την εκλεπτυσμένη μεταμφίεση μιας ατομικής, χιμαιρικά εγωκεντρικής θεώρησης των πάντων, πραγμάτων και  προσωπικών αξιών. Έξω και μέσα από τα τείχη του εαυτού  της κάθε ύπαρξη  ευρηματικά προκρίνει με την στάση της  για το άγνωστο αύριο  και  με την παιδεία που διαθέτει αποφεύγει τις δυσκολίες του σήμερα .

 

 

– Ποια είναι η γνώμη σας για τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή στη χώρα μας; Τι θα θέλατε ιδανικά να διαβάσετε από τους Έλληνες συγγραφείς;

 

Θα ήθελα τα πονήματα και τα επιτεύγματα τους να διαθέτουν το μεγαλείο της δυναμικότητας στις αποτυπώσεις τους .Οι εμπνευσμένες συλλήψεις των συγγραφέων να διαγράφουν απέραντες πορείες και να ενσαρκώνουν  ζωτικές αντιλήψεις δικαιώνοντας με διακριτικότητα την πλαστικότητα στις γραμμές και τις σελίδες των βιβλίων τους, να τολμούν την έφεση προς την ελευθερία της συνείδησης .

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την αναφορά εδώ : https://www.koukidaki.gr/2023/02/systoihies-tis-avrianis-exorias.html?fbclid=IwAR0oNX3amLzQK7yWdUmdDSEHqKJ9VR-m7jGCUZGcMX4C0AbPc7UDDF7ZDkM

 

Κοινοποιήστε στα social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Εταιρεία

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : POLISPOST IKE
ΑΦΜ : 801189340
ΔΟΥ : ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 151379218000