ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ για όλες τις αγορές άνω των 30,00 € εντός Ελλάδος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ ΣΤΟ ALFA ΡΑΔΙΟ 88.6 FM ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του «Συστοιχίες της αυριανής εξουσίας»: Ποίηση εν καιρώ πανδημίας…από τον εκδοτικό οίκο ΟΣΤΡΙΑ ο γνωστός  λογοτέχνης ,κριτικός λογοτεχνίας  και τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς φιλοξενήθηκε και έδωσε συνέντευξη στο σταθμό Αlfa ράδιο 88.6 fm της Καβάλας. 

Πρόκειται για ”την νέα ποιητική συλλογή  του Λεόντιου Πετμεζά που αναλύει  με ένα ιδιαίτερο, αλλά και κατανοητό τρόπο, τον ψυχισμό των ανθρώπων και τις δοκιμασίες που βίωσαν από το βίαιο πέρασμα από το ευ ζην στην αδροσιά” .ανέφερε η δημοσιογράφος Βιβή Σοφιανού ξεκινώντας την συζήτηση με τον  καλεσμένο Λεόντιο Πετμεζά .

 

Σήμερα θα παρουσιάσουμε με την  άδεια του  καίρια αποσπάσματα της συνέντευξης του στην δημοσιογράφο Βιβή Σοφιανού στην μεσημεριανή εκπομπή της .Αξίζει να αναφέρουμε πως το μέρος της συνέντευξης που έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε δημοσιεύθηκε στην έγκυρη και έγκριτη εφημερίδα  της Καβάλας ΕΓΝΑΤΙΑ ,γνωστής σε πανελλαδικό επίπεδο ,φύλλο της 29ης Νοεμβρίου 2022 .Η εφημερίδα εκδίδεται και κυκλοφορεί καθημερινά από τον Όμιλο Επιχειρήσεων Πολιτισμού και Επικοινωνίας Alpha Media Group που ανήκει στον Κωνσταντίνο Τσίγκα .

 

 

«Εγώ», είπε ο Λεόντιος Πετμεζάς  «θεωρώ ευλογία το γεγονός ότι  ο ιός δεν πλησίασε το σπίτι μου, προσέχαμε πάντα και κρατούσαμε όλα τα υγειονομικά μέτρα. Στο βιβλίο μιλώ για την αυριανή εξορία που δεν έχει σχέση με την έννοια της γνωστής λέξης. Θεωρώ πως εξορία είναι  η έξοδος από το ευ ζείν, το βίαιο πέρασμα και η διαμονή σε μέρη αδροσιάς. Ο τόπος όπου δοκιμάζονται οι ανθρώπινες ψυχές. Πιστεύω πως μέσα από όλη την διαφορετικότητα την οποία ζήσαμε ,η κατεύθυνση αυτής της διαφορετικότητας  άλλοτε ήταν πολυκύμαντη, άλλοτε είχε μορφοπλαστικές αποτυπώσεις,  είχε απόλυτα επίπεδα σε διαρροές και απώλειες ανθρώπων. Μέσα από εκεί μέσα ζήσαμε κάποιες καταστάσεις άσχημες και πρωτόγνωρες στην ελληνική και διεθνή κοινωνία του κόσμου».

 

 

Τα νέα ήθη μετά την καραντίνα

«Ήταν κάτι που μας χαρακτήρισε και μας άφησε κάτι διαφορετικό. Η κατάσταση αυτή δεν ήταν δυνατόν να μην μας επηρεάσει ψυχολογικά, κοινωνικά, πνευματικά και σε κάθε επίπεδο. Είδαμε αποτρόπαιες πράξεις των ανθρώπων που οφείλονται στον εγκλεισμό τους, την απομόνωση,  την απομάκρυνση τους ακόμη και από τους συγγενείς τους. Οι δουλειές μας πήγαν πίσω, ειδικά η δική μας που είναι δουλειά επικοινωνίας και την αναβάλαμε, αφού δεν μπορούσαμε να κινηθούμε, να κυκλοφορήσουμε διότι υπήρχε και ο έλεγχος. Αυτά τα μέτρα είχαν μέσα τους την υπερβολή και μέχρι ενός σημείου ήταν και ανόητα, αλλά υπήρχε μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Δεν μπορούσαμε να πάμε να πιούμε ένα καφέ χωρίς να υπάρχει ο έλεγχος. Όλα αυτά ήταν τραγικά. Δυστυχώς αυτό το μέτρο δεν απέδωσε ακριβώς, αφού υπήρχαν ακόμα και άνθρωποι που είχαν ένα πλαστό χαρτί νόσησης και το παρουσίαζαν για να μπουν σε διάφορους χώρους. Ήρθαν κάποια νέα ήθη και αυτά είναι που καυτηριάζω μέσα από την ποίησή μου. Προσπαθώ μέσα από την ποίηση και όσα λέω μέσα στο βιβλίο να ψέγω και να καυτηριάζω κάποιες καταστάσεις που ζήσαμε αναγκαστικά και που δεν έχει τελειώσει ακόμη. Είμαστε σε μια πιο ήπια κατάσταση , δεν ξέρουμε όμως πότε θα τελειώσει  αυτό , ούτε τι θα βρούμε μπροστά μας. Όλα αυτά που γράφω μέσα στο βιβλίο μου είναι μακριά από ιδεολογίες, από θρησκοληψίες, από διάφορες απόψεις που πιστεύουμε. Το είδα το θέμα τελείως διαφορετικά. Το πνεύμα ήταν αισθητικό μεν, αλλά και με αναπαράσταση και είχε πάντα μια διαλεκτική. Σε όλα τα ποιήματα ελπίζω και εύχομαι την ελπιδοφόρο κατάσταση που θα έρθει. Τα βλέπω υπό ένα θετικό πρίσμα χωρίς πεσιμισμό, κάτι που επισημαίνει στον πρόλογο του βιβλίου μου και η σύζυγός μου Μαριλένα Φωκά, που είναι εικαστικός και το εικονογράφησε, κριτικός και καθηγήτρια. Παρατηρεί ότι έχω μεν τα ρεύματα που μπορεί να είναι του στωικισμού, του μηδενισμού, της σχολής της Φρανκφούρτης που συγκροτούνταν  από μαρξιστές όπως γνωρίζουμε, αλλά όλα αυτά εγώ τα ραφινάρω και τα προσεγγίζω με κάποιο άλλο τρόπο».

 

Τα μηνύματα του βιβλίου

«Το βιβλίο μου  δίνει μηνύματα στους αναγνώστες που έχουν να κάνουν καθαρά με μεταφυσικά πράγματα , που μιλάνε για την εξελικτική προέκταση και την χροιά των τοποθετήσεων που έχουμε εμείς σαν άνθρωποι και που πάντοτε ελπίζουμε σε κάποια εποικοδομητική διαύγεια, σε ένα περιεκτικό και περισσότερο αισθαντικό τρόπο ζωής,  σε διεργασίες που είναι πολυποίκιλες και έχουν προθέσεις και ανοίγουν διόδους πνευματικούς στην διαχρονικότητα,  στην μελλοντική συνέχεια και φυσικά πάντοτε μέσα από μια ευρηματικότητα, όπου εξιδανικεύουμε στάσεις,  όπου πάρα πολλές φορές περισπούδαστα αφήνουμε την ουσία κάθε θέματος να το αντιλαμβάνεται ο κάθε αναγνώστης αναπαράγοντας και συσχετίζοντας διάφορα θέματα που αποτελούν και κινητήρια δύναμη, που ίπτανται, που κάνουν συζήτηση, όταν υπάρχει πολλές φορές η ευαίσθητη απόχρωση και η νεωτεριστική εκδοχή της ρευστότητας και της απορρόφησης του κάθε θαυματουργού καρπού που δημιουργείται. Όλα αυτά είναι ακριβώς οι συστοιχίες, ενώ η αυριανή εξορία είναι η κατάσταση την οποία πρέπει να αποφύγουμε και να μην εμπλακούμε».

 

Η μαγεία του δυσνόητου

Όμως και η ποίησή μου πολλές φορές είναι δυσνόητη, όπως και η γραφή μου. Το λέω αυτό γιατί έχω αυτογνωσία. Αλλά μέσα στο δύσκολο νόημα υπάρχει μαγεία, γιατί αφήνω τον αναγνώστη να δουλέψει το μυαλό του και να φέρει στο μυαλό του την καλή ελληνική γλώσσα που έμαθε στο σχολείο του κατά το παρελθόν και στην συνέχεια να ρωτήσει τι θέλω να πω. Αυτό είναι που κρύβει την μαγεία. Οι αναγνώστες φτάνουν πολλές φορές σε ζυμώσεις που είναι και απόρροια ενός συνδυασμού που έχει να κάνει με το πηγαίο ύφος, που δεν είναι «δήθεν», αλλά κάτι αυθεντικό, απερίσπαστα δοσμένο. Όλα αυτά δημιουργούν μια γέφυρα περιπλάνησης μέσα σε ένα ταξίδι».

 

 

Οι κριτικές

Οι κριτικές του βιβλίου που πήρα είναι οι καλύτερες  όπως και στα  άλλα βιβλία που έγραψα. Είχα την ευκαιρία προχθές στην παρουσίαση του βιβλίου , στον χώρο του βιβλιοπωλείου της «Όστρια» να δω πως πουλήθηκαν αρκετά αντίτυπα, ενώ ο κόσμος θέλησε να έχει και μια αφιέρωση. Δέχτηκα τηλεφωνήματα, μηνύματα τόσο κολακευτικά που έφταναν μέχρι και στην  επωδό. Όπως επίσης  μου είπαν και για το επίπεδο της  ιδιοσυγκρασία  των αρχών που υπάρχει στη γραφή  . Μιλήσανε για μια φιλοσοφημένη αποφασιστικότητα, για  την σπάνια ευαισθησία με δυνατότητα θεώρησης, τον φωτεινό περίγυρο που εκπέμπει συζευκτικά χαμόγελα υγιούς πνεύματος, για την αρτιωμένη αναζήτηση, για τις  αναφορές με ευθύνη, εσωτερική διάθεση και  εκλάμψεις. Όλα αυτά δείχνουν πόσο μπήκα στην διάτρητη εμπέδωση με συνέπεια και μοναδικότητα που τονίζει την απαράμιλλη αισθαντικότητα. Τέτοια ωραία λόγια άκουσα πολλές φορές για τα όσα έχω γράψει, αλλά ειδικά αυτή την φορά μαγεύτηκα και εκστασιάστηκα, ενώ δεν είμαι άνθρωπος των εκπλήξεων, αλλά πολύ ρεαλιστής και εδαφικός. Όμως μέσα από τον ρεαλισμό βρίσκει κανείς και τα πατήματα του.

 

Κοινοποιήστε στα social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Εταιρεία

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : POLISPOST IKE
ΑΦΜ : 801189340
ΔΟΥ : ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 151379218000