ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ για όλες τις αγορές άνω των 30,00 € εντός Ελλάδος

ΨΥΧΗΛΑΣΙΑ – Το νέο βιβλίο του ΑΝΤΩΝΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΨΥΧΗΛΑΣΙΑ του ΑΝΤΩΝΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Γράφει ο Σταμάτης Γαλάνης

 

«Κοίταξε! Η ευτυχία στέκεται σιμά σου… Μα γιατί δεν την θωρείς; Μην κοιμάσαι άλλο! Ξύπνα λοιπόν και σφάλισε τα βλέφαρα της ραθυμίας», γράφει ο συγγραφέας / ποιητής ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ στο νέο του βιβλίο που μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΒΕΡΓΙΝΑ, και έχει τίτλο «ΨΥΧΗΛΑΣΙΑ».

Ο «όψιμος» συνομιλεί στοργικά με τον «πρώιμο». Του ζητά επιτακτικά αλλά και στοργικά να αλλάξει ροή, να αλλάξει τακτική. Φέρει την ωριμότητα δεκαετιών στο τιμόνι μιας απαιτητικής ζωής που δεν στερήθηκε από εμπειρίες και ωφέλιμα διδάγματα. Ο «όψιμος» ωστόσο φαίνεται να συνομιλεί στοργικά, αλλά και επιτακτικά, σε όλους μας. Τεχνίτης λέξεων και λεκτικών συνδιασμών, μεταξωτός πλάστης εικόνων και συνειρμών, τίμιος αβοκάτος, υπερασπιστής των δικαίων του ατόμου, φωτεινός φάρος, καθοδηγητής. Ενεργός και ακόρεστος παρατηρητής της ζωής και των παράξενων, αλλά και ελκυστικών, φαινομένων της. Ο συγγραφέας μας εκπλήσσει με τον πλούτο γνώσης, συναισθημάτων, μεταφορών και γλυκοπύρηνων ιστοριών που είχε για χρόνια κρυμμένες στο κελάρι της ψυχής του.

Το βιβλίο εισχωρεί στα μονοπάτια της ψυχικής αναζήτησης. Το μαρτυρά άλλωστε και ο τίτλος του. Ταξιδεύει ευχάριστα μεταξύ ωφελιμισμού και ελευθερισμού, αλλά και ξεκάθαρων ηθικών καταβολών. Ο ρεαλιστικός προοδευτισμός συναντά την ρομαντική ιστορική παράδοση, με έναν αξιέπαινο, έντεχνο τρόπο. Στο τέλος, κάθε ιστορία προσκαλεί τον αναγνώστη στην σκέψη, την νοσταλγία, στο «πάθημα που έγινε μάθημα», στο νόημα των πραγμάτων και των καταστάσεων, που όχι μόνο οι ήρωες των διηγημάτων, αλλά και όλοι μας βιώνουμε.

Έκδηλα επίσης και τα ψήγματα πατριωτικής σκέψης και αρώματος. Ο «Γέρος του Βοριά» μας συγκινεί και μιας προσκαλεί στον δρόμο της ευθύνης και της κοινωνικής νεο-ταξικής συνειδητοποίησης: «Το αίμα των ηρώων χρόνια ολάκερα κοχλάζει στης λήθης τα τσουκάλια για να θρέψουμε εμείς οι Νεοέλληνες την ακόρεστη αυταρέσκεια μας. Μέχρι και τα βόλια των προγόνων μας πουλήσαμε για λίγους οβολούς, όμως δεν φτάνουν για να δωροδοκήσουμε την ιστορία». Στην «Αθήνα, μια πόλη που αλλάζει», διαβάζουμε σε δυο γραμμές, αυτά που δεν επιθυμούμε να ατενίζουμε στην σύγχρονη καθημερινότητα: «Άνθρωποι σκυθρωποί πηγαινοέρχονται δίχως να ανταλλάσσουν ένα βλέμμα. Είναι σύγχρονοι δεσμώτες του υλισμού, που έχουν εμφιαλώσει τους πόθους τους, τις ελπίδες τους, ακόμα και τα συναισθήματα τους».

H ενδόμυχη ευαισθητοποίηση του συγγραφέα Αντώνη Ευθυμιίου, ωστόσο, πάνω στα κοινωνικά ζητήματα των ημερών μας είναι αξιοσημείωτη και επικρατούσα, καθώς ενσταλάζεται και κυριαρχεί στα περισσότερα από τα διηγήματα του βιβλίου. Είναι κατά εμέ, το σημείο ανάφοράς του έργου, αλλά και της γραφής του ευρύτερα. Η «Μαύρη Κηλίδα» είναι συγκλονιστική! Μια κραυγή για την (ή ενάντια στη) βία, τόσο επίκαιρη, όσο σχεδόν πότε άλλοτε. «Όταν σιωπάς, συνηγορείς στην καταδίκη σου», κραυγάζει ο συγγραφέας με απόγνωση αλλά και ιδιάζουσα γενναιότητα. Ο «Στήβεν Χόκινγκ» μας θυμίζει ότι υπάρχει ελπίδα και αγάπη πέρα από κάθε ατύχημα. Μας εγκαλεί στην τάξη της γενναιοδωρίας και όλων των ευλογιών που ενδεχομένως ξεθωριάζουν μέσα στον μικρό κύκλο της “Σταινερικής” μοναξιάς μας. Ο κάθε έρωτας φυσικά, είναι άλλωστε και ένα ευχάριστο ατύχημα. Τα «5 θανάσιμα αμαρτήματα» μας προβληματίζουν. Τι και αν δεν είναι 7; Τα 5 είναι αρκετά για την ανάφλεξη της σκέψης μας, αλλά κυρίως για την μεγάλη αλλαγή που πρέπει να προγραμματίσουμε μέσα μας. Ποιος στα αλήθεια, επιθυμεί, να παραμείνει ένας «κύριος Γκρήντ»; Εγώ πάντως, όχι. Ο «Αδέσποτος άγγελος» μας συγκινεί αλλά και μας ραγίζει την καρδιά. Τι τρυφερότητα! Τόσο αναγκαία, μέσα στις σκοτεινές μας ημέρες. Ο «Μηχανικός θάνατος» μας προσδιορίζει τον θάνατο, πριν τον θάνατο. Μια σκέψη, με διαστάσεις θεωριών Σοπενχάουερ. «Κρίμα που δεν πρόλαβα να ζήσω!» αφουγκράζεται.

Εν κατακλείδι, το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Αντώνη Ευθυμίου, κάνοντας χρήση τα λόγια του, είναι: «ένα γυάλινο μπουκάλι, που ηλιαχτίδες ανενδοίαστα το τρυπούσαν, και εκείνο καθρέφτιζε ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων στη μολυβένια άμμο». Το μήνυμα του, γεμάτο από μια λέξη κυρίως: ΕΛΠΙΔΑ!

Ελπίδα, αλλά και ευχή για ένα εκπληκτικό λογοτεχνικό ταξίδι, για όσους επιλέξουν να το διαβάσουν. Ευτυχώς, εγώ ήμουν ένας από αυτούς.

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ – Φεβρουάριος, 2022

Κοινοποιήστε στα social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Εταιρεία

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : POLISPOST IKE
ΑΦΜ : 801189340
ΔΟΥ : ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 151379218000