ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ για όλες τις αγορές άνω των 30,00 € εντός Ελλάδος

H κριτική της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΜΠΛΕΤΑ και της ΜΑΡΙΑΛΕΝΑΣ ΔΙΣΑΚΙΑ για τους “ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΣ” του ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΑΛΑΝΗ

Ο συγγραφέας Σταμάτης Γαλάνης, στο υπέροχο πεζοποιητικό του πόνημα Ερωτευμένοι Σχιζοφρενείς, μας ταξιδεύει στις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχτιζαν καθεμιά από τις φλεγόμενες μέρες και νύχτες του. Στα πάνω και στα κάτω του, στους ελιγμούς και στις θυσίες του, στα πολλά που μπορούμε να ταυτιστούμε μαζί του” γράφει η Παναγιώτα Μπλέτα ενώ η Μαριαλένα Δισακιά συμπληρώνει “Αναρωτιέσαι με ποιον μιλά γι’ αυτόν τον έρωτα. Με τη σύντροφό του; Μ’ εσένα; Με την ελευθερία; Με τον Θεό; Με την επανάσταση ή με τον υποστηρικτή του «Μεσαίωνα της προόδου»;

 

Από κάτω, ολόκληρες οι κριτικές των συγγραφέων, για το νέο βιβλίο του Σταμάτη Γαλάνη με τίτλο: “ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΣ – Μια ρητορική συνείδησης, αγάπης και εσώτερης ανάφλεξης“, από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

 

Ο συγγραφέας Σταμάτης Γαλάνης, στο υπέροχο πεζοποιητικό του πόνημα Ερωτευμένοι Σχιζοφρενείς, μας ταξιδεύει στις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχτιζαν καθεμιά από τις φλεγόμενες μέρες και νύχτες του. Στα πάνω και στα κάτω του, στους ελιγμούς και στις θυσίες του, στα πολλά που μπορούμε να ταυτιστούμε μαζί του.

Λόγος καθαρός, αυθεντικός, με ειδικό βάρος – το βάρος του αγώνα του στη ζωή. Είναι όλα αυτά που λέει διά της ψυχής και του στόματος.

Ανθρώπινη φύση, ατόφια, τσαλακωμένη, διεκδικεί, ικετεύει και παρασύρεται σε έναν αγώνα αγάπης και αποδοχής. «Ω Θεέ μου, αν αργήσεις πολύ, ίσως και απ’ τη γεύση μου χαθεί και λίγο αλάτι…»

Αναπνέει τον αέρα της πόλης, μιας πόλης που αργοπεθαίνει. Αναπνέει τον αέρα του άνεργου, του μετανάστη, του εγκλωβισμένου, αλλά και του βαθιά ερωτευμένου. «Σκέφτομαι ότι η ζωή βρήκε τον δρόμο της μέσα στο δυσοίωνο παράδοξο. Εκπνέω με ελπίδα».

Χρησιμοποιεί τις λέξεις με ιδιαίτερη χάρη, για να μας βουτήξει στα απωθημένα της ζωής, της δικής του και της δικής μας, χωρίς πνιγμό.

Η πτώση του ανθρώπου, οι ιστορικές αποδείξεις, τα εγγυημένα γραμμάτια χρέους τον πληγώνουν, τον αφήνουν αιμόφυρτο ζώο που αναζητά τη διαφυγή.

Διαφυγή στο φεγγάρι, μεταφυσική αναζήτηση ή φιλοσοφική αδεία.  «Όταν χορέψαμε ηττημένοι μέσα στο νερό, χαρμόσυνοι και ελεύθεροι. Ερωτευμένοι σχιζοφρενείς».

Επαναπροσδιορίζει τον ηττημένο και τον νικητή, σε μια πόλη που έχει χάσει το στίγμα της, που ξέχασε ότι μετέδωσε στον κόσμο τη Δημοκρατία, σε μια πόλη που πλέον οι νικητές είναι εξαρτημένοι και οι ηττημένοι είναι ελεύθεροι.

Πολλαπλά τα φόντα, όσα και οι εποχές στις οποίες μας εισάγει. Αναζητά νέους ορίζοντες και συζητήσεις για την πορεία της ανθρωπότητας και την εξέλιξη της κοινωνίας. Σατιρίζει ιδεολογικές και ηθικές αγκυλώσεις, καταργεί τους ειδήμονες.

Ριζοσπαστικό και ανυπάκουο σε στερεότυπα το έργο του, αποτελεί άξονα πολιτισμικού προβληματισμού, για σένα, για μένα, για όλους μας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ –  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ

Email: bletas.p1@gmail.com

Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

 

Για τον αναγνώστη, κάθε βιβλίο που διαβάζει είναι και ένα μικρό ή μεγάλο ταξίδι. Το νέο βιβλίο του Σταμάτη Γαλάνη είναι ένα πραγματικά μεγάλο ταξίδι. Είχα τη χαρά και την τιμή να είμαι από τους πρώτους που ήρθαν κοντά σε αυτό το έργο του. Στην αρχή με ένα τραγούδι, μετά με ένα ποίημα και στη συνέχεια με την έκπληξη του αρχείου προ της εκτύπωσης. Ο ρομαντικός και τρυφερός ποιητής που γνώριζα ήρθε από την πρώτη σελίδα και έπιασε από το χέρι την αγαπημένη του, δίνοντάς της την υπόσχεση για ένα ρομαντικό ταξίδι. Όμως κατάλαβα πως είχε πιάσει εμένα από το χέρι. Ίσως πάλι και όχι. Μου υποσχέθηκε ένα ταξίδι ασφαλές. Με βύθισε σε έναν βυθό σκοτεινό και απρόσμενα πολύπλοκο. Ποίηση, τραγούδι, δοκίμιο, αφήγημα, διήγημα, εναλλασσόμενες μορφές γραφής με καμιά υποψία τυχαιότητας, είτε ως προς τη σειρά είτε ως προς το θέμα.

Ένα βύθισμα στον κόσμο των συναισθημάτων, ιδεών, μυστικότητας, επαναστατικότητας αλλά και θρησκείας. Σε κρατά από το χέρι σταθερά και προστατευτικά, νιώθοντας κάθε σου παλμό. Μόλις αντιληφθεί πως το οξυγόνο σου λιγοστεύει, σε τραβά στην επιφάνεια για μια ανάσα. Όμως η επιφάνεια της θάλασσας δεν είναι ποτέ η ίδια. Πότε έχει μπουνάτσα και πότε τρικυμία. Εσύ τι βλέπεις; Ο συγγραφέας σε αφήνει να κάνεις τη δική σου επιλογή. Σε ξαναπιάνει και σε κατεβάζει και πάλι στον βυθό.

Ακούς την απαγγελία του ποιήματος που έδωσε τον τίτλο του βιβλίου. Ερωτευμένοι Σχιζοφρενείς. Αναρωτιέσαι με ποιον μιλά γι’ αυτόν τον έρωτα. Με τη σύντροφό του; Μ’ εσένα; Με την ελευθερία; Με τον Θεό; Με την επανάσταση ή με τον υποστηρικτή του «Μεσαίωνα της προόδου»; Η Κατερίνα τα κατάφερε, μας λέει, κι εσύ αναρωτιέσαι αν θες να τα καταφέρεις. Κλείνει τις χούφτες του και σου δίνει νερό να μην πνιγείς από τη βροχή. Γίνεσαι θάλασσα, κάπου εκεί κοντά στις τελευταίες σελίδες. Είναι εκεί που σου αφήνει το χέρι – ή το χέρι της συντρόφου του. Εσύ επιλέγεις. Είναι που πια, ως σίγουρο επαναστάτη, σε αφήνει να γνωρίζεις τι θες από σένα. «Γίνε σκοπός σου!» φωνάζει φεύγοντας. Η κάθαρση έρχεται με τη  «Λευκή Ρητορική».

Απόλαυσα αυτό το ταξίδι, όχι με την ανάγνωση ενός βιβλίου αλλά με το διάβασμα της ψυχής του συγγραφέα που, πιστέψτε με, κράτησε για πολλές μέρες και με άφησε σχιζοφρενικά ερωτευμένη με την ελπίδα της προσωπικής επανάστασης.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΔΙΣΑΚΙΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ / ΠΟΙΗΤΡΙΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ «ΛΟΓΙΑ, ΑΝΕΜΟΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ»

 

 

Κοινοποιήστε στα social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Εταιρεία

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : POLISPOST IKE
ΑΦΜ : 801189340
ΔΟΥ : ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 151379218000