ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ για όλες τις αγορές άνω των 30,00 € εντός Ελλάδος

KYKΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΄΄ΣΥΣΤΟΙΧΊΕΣ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ” ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ ΜΕ ΠΡΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ η νέα ποιητική συλλογή του Λεόντιου Πετμεζά «Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» με πρόλογο και εικονογράφηση της Μαριλένας Φωκά
Ο γνωστός λογοτέχνης, ιστορικός τέχνης  Λεόντιος Πετμεζάς αντί κειμένου εισαγωγικής αναφοράς επισημαίνει στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του : “ΕΞΟΡΙΑ είναι η έξοδος από το ευ ζην, το βίαιο πέρασμα και η διαμονή σε μέρη αδροσιάς. Ο τόπος όπου δοκιμάζονται οι ανθρώπινες ψυχές”.
Το βιβλίο συγκροτείται από επίκαιρα ποιήματα που έγραψε ο ποιητής την περίοδο της δοκιμασίας που βιώνουμε. Κάποια από αυτά έχουν δημοσιευθεί και βραβευτεί σε πρόσφατους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.
Η εικαστικός κριτικός λογοτεχνίας και τέχνης Μαριλένα Φωκά (ΜΑ) που το εικονογράφησε εξωτερικά και εσωτερικά  με σπάνια επιλεγμένα έργα της επισημαίνει τον πρόλογο του βιβλίου: «Στην ποιητική απόδοση του Λεόντιου Πετμεζά στη συλλογή “Συστοιχίες της Αυριανής Εξορίας” σκιαγραφείται η διαλεκτική της αποδόμησης του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι. Με το ζήλο και την εμβριθή γλωσσολογική προσέγγιση του «Αλεξανδρινού» μελετητή, ο ποιητής- στοχαστής οδηγεί τον αναγνώστη σε μια πορεία ενδοσκόπησης μέσα από ένα εικονοπλαστικό ιδιόλεκτο που εξυφαίνεται σε έναν γνώριμο χαρτογραφημένο χώρο αισθητικής αναπαράστασης. Κομιστής του πνευματικού πλούτου της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, του οριενταλισμού καθώς και ανατολικών ιδεολογιών τις οποίες αντιπαραβάλλει διαλεκτικά με τα μοντέρνα και μεταμοντέρνα κινήματα συμμετέχοντας σ’ ένα γόνιμο πολιτιστικό συγκρητισμό. Ασυμβίβαστος, επίμονος, τολμηρός καταγγελτικός, «προφητικός» και ανατρεπτικός ο Λεόντιος Πετμεζάς στοχεύει στη «γέννηση και την παραμονή μιας άλλης πιο ελπιδοφόρας κατάστασης.»
Έντονα αφαιρετική γραφή, υπαινικτική, με ποιητική προσέγγιση της συντακτικής λειτουργίας του λόγου την οποία υποτάσσει στην σύζευξη της πληροφορικότητας και της λειτουργικότητας. Με τον ελεύθερο στίχο- ισχυρών τεμαχίων ήχων με φορμαλιστική ένταση η σημασία επικοινωνείται τμηματικά, μεθοδικά και συστηματικά. Εγκιβωτίζονται εξωγλωσσικά και μεταφυσικά σημαινόμενα στο γλωσσικό σύστημα ακινητοποιώντας το βιωματικό τους φορτίο, παρέχοντας σε αμύητους και μυημένους μια μοναδική ποιητική εμπειρία. Σαφείς οι επιρροές από τα μεγάλα φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα του Στωικισμού, του Μηδενισμού και της Σχολής της Φρανκφούρτης που επανέρχονται σαν προβληματικές του σήμερα και γιγαντώνονται σε μια παράλληλη καταναλωτική περιδίνηση και πνευματική ολίσθηση στην πορεία της ανεύρεσης του εγώ.»
Σε δήλωση της στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ η Μαριλένα Φωκά ανέφερε μεταξύ άλλων : “Πρόκειται για ένα νέο μεγίστου ενδιαφέροντος βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ και το οποίο είχα την χαρά να προσεγγίσω κριτικά και να το εικονογραφήσω στο εξώφυλλο, στο οπισθόφυλλο και εσωτερικά. Ουσιαστικό, καταγγελτικό και  προφητικό μας αποκαλύπτει τη μοναδική ποιητική γραφή του Λεόντιου Πετμεζά που έχει αφήσει το στίγμα του στον χώρο της εικαστικής τέχνης και όχι μόνο. O  λογοτέχνης καταγράφει την πραγματικότητα από την σκοπιά του πολιτικού επιστήμονα, του κριτικού -ιστορικού -θεωρητικού και επιμελητή τέχνης, του δημοσιογράφου, του συγγραφέα, του ποιητή, του ανθρώπου που ζει και δρα στη σύγχρονη πραγματικότητα με γνώμονα την συνείδηση .”

Κοινοποιήστε στα social media

Εταιρεία

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : POLISPOST IKE
ΑΦΜ : 801189340
ΔΟΥ : ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ : 151379218000